Heleneholms SK 1

Referat: AIF Barrikaden - Heleneholms SK 1

Startelva: Linus – Nickola Habr (tillfällig - ? - come back), Mats, Johan G, Pascal – Joel H, Johan Ekberg (nyförvärv). Park, Frmas – Daniel Sosa, Farhad

Avbytare var Sami El Habti (tillfällig - ? – come back - som fick hoppa in redan efter 11 min sedan Frmas blivit skadad.

Vi lyckades med hjälp av spelare som inte spelat på länge till slut få ihop ett lag bestående av 13 spelare trots att det av olika skäl länge såg ut som att de två alternativ som bjöds var att lämna w.o. eller att flytta matchen. Två återbud samma morgon gjorde att vi ringde efter Frmas som jobbat natt och sagt att han förmodligen inte skulle kunna komma förrän till andra halvlek och bad honom komma så fort det någonsin var möjligt. Varpå Frmas redan i den 1:a min blir så illa skadad att han fick uppsöka sjukhus och blir borta några veckor. Därmed stod vi redan efter 11 minuters spel (Frmas spelade vidare i 10 min efter det att han skadats) utan avbytare i ett lag där flera av spelarna inte spelat match på jättelänge. Allt detta sagt för att understryka den - visserligen av en extrem tur hjälpta – bragd vårt lag stod för.

Vi visste på förhand att våra motståndare, som även om de formellt går under Heleneholms SK:s flagg är ett helsomaliskt lag som HSK tagit under sina vingar, har massor av individuellt väldigt skickliga spelare, inte minst offensiva sådana. Vi visste också att deras organisation på planen inte var den allra bästa (däremot disciplinen, efter en allvarlig incident för något år sen uppträdde de nu alldeles fantastiskt föredömligt trots att oturen grinade dem i ansiktet närmast konstant under matchen). Bådadera visade sig stämma.

Sedan vi börjat matchen med att inte låta Heleneholm (i fortsättningen kallat HSK) komma över mittlinjen på mer än 2 min började ganska snart HSK ta över spelmässigt och efter att först ha missat en retur mot ett tomt mål efter en retur i 11:e min tog de minuten efteråt ledningen på ett vackert lobbskott i bortre krysset ur lite halvdålig vinkel. Därefter hade vi en bra period där vi först missade ett fint läge innan vi med två snabba mål vände på målsteken. I den 19:e min slog Sosa en lång crossboll av det slag vi alltför sällan ser i vårt lag till Farhad som inte krånglade till det utan gjorde ett lugnt och säkert avslut. I den 21:a min var det Farhads tur att snyggt frispela Johan E som redan så här tidigt i sin första match för vår förening fick sätta tvåan på en retur på eget avslut.

Sedan vidtog en kavalkad av chanser för HSK. Den inleddes med ett hårt skott nere vid ena stolpen där Linus gjorde en kvalificerad räddning ock kunde tippa bollen till hörna. Därefter hade de ett långskott i ribbans underkant och på returen när Linus var helt satt ur spel sköt man på precis på samma sätt som tidigare över det tomma målet. De fortsatte att skapa heta chanser var och varannan minut men efter en dryg halvtimme kom en sekvens som var typisk för hela matchen. Sedan de i den 36:e min haft ytterligare en boll i ribbans underkant som var precis lika nära att gå över mållinjen som den förra gör vi omedelbart efter detta ytterligare ett mål. Det var faktiskt Linus som direkt efter ribbträffen med en jättelång utspark nådde Sosa som gjorde ett lika lugnt och säkert avslut som Farhad tidigare. Det stod alltså nu 3-1 till oss vilket var ett närmast genant resultat sett till spel- och chansfördelning där HSK helt överlägsna.

HSK reducerade dock relativt snart till 2-3 och därefter missade vi faktiskt en bra chans sedan deras målvakt verkade ha fått hjärnblödning och sparkat ut bollen rakt till en av våra anfallare som var så gott som helt fri men som verkade bli lika överraskad som alla andra över att han fick bollen och aldrig riktigt kom till avslut.

Med denna matchs mått mätt började sedan andra halvlek med en relativt målchansfri 10-minutersperiod. Men sedan kom ännu en sådan där händelseutveckling som var symptomatisk för hela matchen. Sedan de först i den 56:e min missat ännu en klar målchans fick – ja fick! - vi istället ett 4-2-mål. Det var ett av de märkligaste mål man sett. Att det blir mål på motlägg är ju inte alldeles ovanligt men dett!!; en av deras spelare sparkar i en närkamp från c:a 1 meters håll bollen på Johan Ekberg i vårt lag så att den från 25 meters håll går i en hög båge och ner precis över deras målvakt och precis några millimeter under ribban.

HSK gav dock inte upp även om de naturligt nog hängde lite med huvudena. Man fortsatte att skapa mycket chanser och i den 69:e min reducerade man till 3-4 och den här gången var det faktiskt så att det var vi som precis innan målet missat ett friläge. I den 77:e min kom sedan deras minst sagt välförtjänta kvittering och man befarade ju nu ett avgörande mål från HSK:s sida. Det var också nära flera gånger, bl.a. räddade Pascal en boll på mållinjen i absolut sista sekunden, men resultatet stod sig och faktiskt var det så att glädjen över den heroiska egna prestationen med tanke på avsaknaden av avbytare och otränade spelare åtminstone för undertecknad parades med en viss glädje å motståndarnas vägnar för att de trots allt fick med sig en poäng i en match som med dagens matchförlopp borde slutat med en seger med 5-6 måls mariginal.

Som helhet en fantastiskt underhållande match i ett strålande väder som man unnat fler åskådare att få se.

Statistik: Hörnor: 5-10 Avslut på mål (inkl. 2 ribbskott): 7-10 Skott utanför: 4-14